Carrouselrijden

Historie
De historie van het carrouselrijden gaat terug tot in de middeleeuwen. Bij de riddertoernooien werden door deelnemers, in feestelijke kleding, rijkunstige voorstellingen gegeven. Hierbij werden in colonnes o.a. voltes gereden. In Nederland werd het carrouselrijden rond het jaar 1900 ingevoerd bij het lesgeven, dit om de discipline te bevorderen en het rijden interessanter en moeilijker te maken. Het was mode in die tijd dat de gegoede burger Frans als voertaal had en nog steeds is Frans vaak de taal waarin de carrousels gecommandeerd worden. Hoewel het tegenwoordig toegestaan is in het Nederlands te commanderen. Het VCN organiseert de divisiewedstrijden en is als enigste organisatie in Nederland officieel erkend om het NK Carrousel te mogen organiseren en NK-titels aan groepen toe te kennen.

Carrousel anno nu
Een carrouselgroep bestaat uit 12 of 16 ruiters die in een geordende colonne met 2-en naast elkaar een aantal basis drerssuurfiguren uitvoeren. De manoeuvres worden gereden op door de groepen zelf samengestelde en uitgezochte muziek. Het gaat dus niet om een soort show, maar om heel precies uitgevoerde en met stijl gereden figuren. Het effect ontstaat door de uniformiteit van de groep, waarbij geen enkele ruiter of paard opvalt, en het tempo, de onderlinge afstand en afstemming op elkaar het niveau bepalen.  

Teamsport
Carrouselrijden is een van de weinige teamsporten binnen het paardrijden en indien bepaald basisniveau aanwezig is kan iedere ruiter deelnemen. Dus ook de manegeruiter die slechts een of twee keer per week op een manegepaard rijdt. Het leuke is dat het eindresultaat niet afhangt van het niveau van een enkel paard of ruiter maar van de groep in zijn geheel. Daarentegen is het ook voor een gevorderde ruiter met een eigen paard een uitdaging om met carrouselrijden bezig te zijn omdat de combinatie zich aan moet passen binnen een carrouselgroep.
Het carrouselrijden is een prachtige manier om op een totaal andere wijze met paardrijden bezig te zijn. Het carrouselrijden is dan ook een populaire tak binnen de paardensport.

Kampioenschappen tot 2014
Tot 2014 werd een kampioenschap jaarlijks verreden met een poulesysteem waarin groepen konden promoveren en degraderen. Aan een kampioenschap deden ongeveer 120 groepen uit heel Nederland mee. Het kampioenschap was gesplitst in paarden en pony's waarbij de A-poule de hoogste poule was. De groep die in een A-poule (paarden of pony's) won mag zich een jaar lang officieel Nederlands Kampioen Carrousel noemen.

Een carrouselgroep wordt tijdens een kampioenschap beoordeeld door twee juryleden die bij de letter A en C zitten. Ook is er aandacht voor het schoonste geheel, dit wordt beoordeeld door een Prix d'Elegance jurylid. Bij onderlinge wedstrijden kan een carrouselgroep door 1 jurylid worden beoordeeld.

Divisiewedstrijden en het NK Carrousel vanaf 2014
Gezien de groei van de carrouselsport werken we vanaf 2014 met een nieuw systeem. Carrouselgroepen zijn opgenomen in een rankinglijst, de poules zijn vervangen door divisiewedstrijden. Tijdens een divisiewedstrijd kunnen rankingspunten worden gewonnen of verloren zodat een groep op de ranking stijgt of daalt. Daarnaast ontvangen de beste groepen uit de ere- en eerste divisie een uitnodiging voor het NK Carrousel. Op deze finale verschijnen de beste groepen van dat jaar, de groep die de finale wint mag zich een jaar lang officieel Nederlands Kampioen Carrousel noemen. Ook nu is er een verdeling in paarden- en ponycarrousels. Door deze opzet is het mogelijk meer carrouselgroepen deel te laten nemen aan deze prachtige sport.

Voor informatie over carrouselrijden kunt u altijd contact opnemen met de VCN, zie hiervoor de contactgegevens op de Contact-pagina.